Artskunnskap - skogens jaktbare arter
Skogen er leveområde for halvparten av Norges arter, og rommer nærmere 26 000 planter, dyr og sopp. Samtidig har bruk av skog og utmark gjennom århundrer vært en del av menneskets næring og kultur - og er det fremdeles! Det er derfor viktig med kunnskap om artene i skogen, slik at vi kan ta gode og riktige valg. I artiklene på denne temasiden kan du lære mer om våre jaktbare arter.
Kunnskap om det biologisk mangfoldet
Biologisk mangfold er summen av mangfoldet i naturen. Det vil si mangfoldet av arter, variasjoner innen en art, og de ulike artenes leveområder. Leveområdene er økosystemer der artene lever i samspill med hverandre, og med miljøet de lever i.
Biologisk mangfold er et resultat av arters tilpasning til ulike leveområder gjennom millioner av år med utvikling. Dette kan enkelt illustreres med et konkret eksempel: Hare og bever er to forskjellige arter, men millioner av år tilbake i tid, hadde de felles stamfar. Bever søkte til vanns og fikk som følge av det et lengre liv, grunnet lavere risiko for å bli spist (predasjon). Denne endringen medførte en utvikling til sen kjønnsmodning og få unger, i motsetning til den tørrskodde, predasjonsutsatte, og derav, kortlevde haren.
Hva da når det moderne menneske på 1800-tallet intensiverte og ikke minst effektiviserte beverjakten? Beverbestanden ble sterkt redusert, ja, stedvis utryddet. Sen kjønnsmodning ga den ikke mulighet til en rask tilpasning og reduksjon i livslengde som følge av jakt! Nå står det heldigvis bra til med beveren i dag, men for at vi ikke skal gjøre de samme feilene igjen, er god artskunnskap, herunder kunnskap om artenes biologi og økologi viktig. Ikke bare for jegere, men for alle som i større eller mindre grad påvirker artene rundt seg. Det vil faktisk si oss alle, enten vi er skogsarbeidere, fotballspillere, yrkesfiskere, byplanleggere, veiutbyggere, politikere; you name it. Vi er nemlig alle en del av naturen og dets samspill. I artskunnskapsdelen skal dere derfor lære om litt mer enn bare utseende til artene.
Naturbruk i skolen
Artiklene på denne siden er skrevet til prosjektet Naturbruk i skolen, et prosjekt i regi av Landbrukskontoret for Våler og Åsnes. Gjennom prosjektet tilbys skoler temadager med Norges Jeger- og Fiskerforbund Hedmark og Skogselskapet i Hedmark. Med Naturbruk i skolen får elever kunnskap om bruk av skog og utmark, og hvordan dette gjennom århundrer har bidratt til næring og friluftsliv.
Som et kunnskapsgrunnlag for disse temadagene er det i samarbeid med Skogkurs utviklet følgende ressurshefter:
- Skog og utmark
- Store rovdyr