Papirproduksjon av resirkulert papir
Kompetansemål
-
- delta i høsting og bruk av naturressurser og drøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte
Fag: NATURFAG
Klassetrinn: 3.-4. trinn -
- prøve ut ulike ideer og muligheter i gjenbruksmaterialer og formidle til andre hvordan man i egen hverdag kan bidra til å ivareta natur og miljø
Fag: KUNST OG HÅNDVERK
Klassetrinn: 3.-4. trinn
Oppgavetype
- Utforskende/praktisk læring
Å designe sitt eget papir av resirkulert papir, er en morsom aktivitet som kan brukes i flere fag og klassetrinn. Det kan inngå som tema i kunst og håndverk på småtrinnet, naturfag på mellomtrinnet og valgfag på ungdomsskolen.
Innledning
Verdens første papir ble lagd for nesten to tusen år siden. Oppfinnelsen av papiret har hatt en enorm betydning for menneskeheten. Det har gitt oss muligheten til å dele med hverandre, til å kommunisere med hverandre og til å lære av hverandre. I dag er trefiber (cellulose) fra trær det viktigste råstoffet til papirproduksjon. I denne oppgaven skal du lage papir av resirkulerte papirmaterialer. Når papir håndlages, klarer vi ikke å lage like tynt papir som i en fabrikk, men prinsippene er de samme.
Tidsbruk
3 døgn
Arena
Ute i sommerhalvåret eller inne på et skolelaboratorium (det kan bli noe vannsøl)
Utstyr
- Diverse gjenbrukspapir: avispapir, makuleringspapir, eggkartonger, innpakningspapir (ikke glanset)
- Trerammer, 10 x 15 cm (indre mål) eller annet passende format
- Finmasket netting, størrelse som ytre mål til rammene (et rammesett består av ei ramme med netting og ei uten netting)
- Bøtte til å bløtlegge papirmassen slik at fibrene løser seg opp
- Hurtigmikser eller drill med malingsblander til å finmale papiret
- Balje
- Kjøkkenkluter
- Aviser/frottehåndklær til å suge opp vann
- Svamp
- Plater til å presse papiret mellom, ev. kjevle
- Klesklyper og snorer/tørkestativ
- Strykejern (valgfritt)
Kommentarer og faglige tips
NB! Ikke tøm vann med fibermasse i vasken. Sluket bli tett. Sil av massen før du slår ut vannet. Du kan fryse ned fibrene som er igjen og bruke dem ved en senere anledning.
Utstyr til papirlaging kan lages på sløyden, eller kjøpes inn. Hvis man lager rammer selv, så husk å lage solide hjørneskjøter - da holder rammene lenger.
Rammene kan også bestilles i Lære med skogens nettbutikk.
Les mer om papirets historie, nytteverdi og bruk: Papir - en av skogens mange muligheter.
Gjennomføring
Dag 1
Riv papiret i frimerkestore biter og legg dem i bløt minst ett døgn.
Dag 2 og senere
Finmal det oppbløtte papiret med en stavmikser eller drill. Ta litt papirmasse om gangen og fyll på vann. Kjør mikseren forsiktig til papiret er blitt til en grøtlignende fibermasse. Hell massen i en balje med vann, og fyll på med fibermasse etter behov. Jo mer fibermasse, jo tykkere papir.
Sett sammen ei ramme med netting og ei ramme uten, slik at den tomme ramma ligger øverst. Rør godt i blandinga slik at massen ikke synker til bunns. Dypp rammene loddrett ned i balja og vri så rammene ligger vannrett under overflaten. Løft opp og la vannet renne av. Det skal nå ligge et jevnt lag med papirmasse utover nettingen. Hvis resultatet ikke er bra, kan du prøve en gang til. Hold ramma over balja til vannet har rent av.
Pass på at det hele tiden er nok papirmasse i vannet. Kjenn etter med fingrene, og fyll på mer masse etter behov.
Legg en klut oppå et håndkle. Løft den øverste ramma forsiktig av. Snu ramma med det våte papiret over på kluten og press ned. Press en svamp oppi ramma for å få ut mest mulig vann. Løft ramma forsiktig vekk, og legg en tilsvarende klut over. Legg klutene mellom aviser, og press ut mer vann i presse eller ved hjelp av ei kjevle.
Heng papiret opp til tørk. Det kan ta et døgn før det er tørt. Kjenn på arket – er det kaldt, betyr det at det fremdeles er rått. For å få papiret flatt, kan du enten stryke og tørke papiret med strykejern. Legg en tynn klut eller et papir mellom. Alternativt kan du legge papiret i press under noen bøker.
Rammer og annet utstyr skylles godt før det settes bort.
Dekor
Det er mange måter å dekorere papiret på. Du kan blande inn ulike ting i fibermassen for å gi struktur i papiret, for eksempel rabarbra (små biter kokt i vann til fibrene løses fra hverandre) eller kronblader av blomster. Små biter av reklamepapir i sterke farger, gir også en fin effekt.
Hvis du vil ha farget papir, kan du putte ei pakke servietter i ønsket farge oppi sammen med det papiret som du skal løse opp. Det er også mulig å kjøpe fargedråper som tilsettes fargemassen.
Papiret kan dekoreres med motiver fra servietter. Klipp eller riv ut motivet og fjern de to hvite lagene bakerst. Legg dekoren på papiret før du presser arket mellom aviser.
Håndlaget papir er spesielt. Det gir et personlig preg og er fint å bruke til å lage kort, bordkort og bilder til å ha på veggen.