Varme vann i en boks laget av papir
Kompetansemål
-
- utforske mål for areal og volum i praktiske situasjoner og representere dei på ulike måtar (6. trinn)
Fag: MATEMATIKK
Klassetrinn: 5.-7. trinn -
- utforske faseoverganger og kjemiske reaksjoner og beskrive hva som kjennetegner dem
Fag: NATURFAG
Klassetrinn: 5.-7. trinn
Oppgavetype
- Utforskende/praktisk læring

I denne oppgaven skal du lage et kokekar i papir og erfare at det er mulig å varme opp vann i kokekaret, selv om det er laget av et materiale som brenner lett. Oppgaven er flerfaglig, og er spesielt godt egnet til fagene matematikk, naturfag, kunst og håndverk.
Utstyr
- To A4-ark som legges dobbelt
- Blyant
- Linjal
- Saks
- Tråd
- Stoppenål
- Bålplass
- Ved
- Fyrstikker
- Pølsepinne eller en grov grein til å holde boksen over bålet
- Pølseklype
Råd og tips til gjennomføringen
Ikke hold i boksen med hendene etter at du har varmet opp vannet, for kantene er mjuke. Hold boksen med ei pølseklype, så unngår du å brenne deg. Det er også mulig å bruke en utepeis, et lys eller en kokeplate som varmekilde i dette forsøket.

Finn to A4 ark og klipp til arket slik at det har lengden 27,5 x 16,5 cm. Del inn arket i 15 kvadrater (3 x 5) hvor sidelengdene er 5,5 slik som vist i bilde nr. 1.

Klipp av de 4 kvadratene i hjørnene (bilde nr. 2). Kvadratet i sentrum som er merket med et kryss, er bunnen av boksen. Brett opp sidene i boksen som vist på bilde nr. 3 og brett boksen ferdig til bruk.

Bruk en grov stoppenål og tre den med en bomullshyssing. Lag hull i sidene på boksen (sidene med dobbel brettekant) og tre hyssing gjennom slik at det blir mulig å henge opp boksen. Det kan være lurt å lage en knute på innsiden av sideveggene når du trer tråden gjennom boksen. Det vil bidra til å holde boksen mer stabil når den fylles med vann. Nå er boksen helt ferdig, og da skal den se ut som boksen på bilde nr. 4.

Tenn opp et bål og la det brenne en stund slik at du får etablert en stabil varme. Fyll boksen med vann og hold den over bålet med en pinne til vannet begynner å dampe. En boks laget av tynt papir, vil alltid være ustabil. Bruk derfor alltid en pølseklype eller en annen klype hvis du skal overføre vanne fra boksen til en annen kopp. Skal du koke større mengder vann, lønner det seg å bruke en melkekartong eller en pappkopp som kokekar.
Prøv å forklar med egne ord hva som skjer i dette forsøket.
Hva er grunnen til at boksen ikke brenner opp?

Oppgaver 1
Regn ut arealet av bunnen på boksen.
Regn ut volumet av boksen og finn ut hvor mange liter med vann du kan koke i en boks, der lengden, bredden og høyden er 5,5 cm.
Oppgave 2
Finn to A3 ark eller en tynn kartong, og lag en boks som har et større volum. Fyll den med vann og se om det er lettere å varme opp vannet i den store boksen.
Forklar med egne ord hva som er forskjellen på å varme i en stor og en liten pappboks.
Lag et kokekar som er formet som et kremmerhus. Husk å brett opp spissen på kremmerhuset. Fyll den med vann og se om det er lettere å varme vannet når beholderen har en annen form.
Skriv til slutt en liten rapport fra dette forsøket.