Vanntransport i trær, fyrstikkforsøket.
Kompetansemål
-
- utforske og beskrive observerbare egenskaper til ulike objekter, materialer og stoffer og sortere etter egenskaper
Fag: NATURFAG
Klassetrinn: 1.-2. trinn
Oppgavetype
- Utforskende/praktisk læring
Denne oppgaven kan brukes som et innledende forsøk innenfor temaet vannets kretsløp. Oppgaven kan også brukes innenfor det tverrfaglige temaet Bærekraftig utvikling.
Innledning
Vannet i treet blir transportert fra røttene i jorda og opp til stammen. Deretter går vannet gjennom greinene til bladene eller nålene. Hele veien er det et trekk som suger vannet oppover. Det er fordi vannet fordamper på overflaten til blader eller nåler. Dette er en veldig viktig transportvei og nødvendig for at treet skal overleve.
For å forklare hvordan treet ser ut på innsiden, er det enklest å sammenligne treet med mange sugerør som er pakket tett ved siden av hverandre. Vi kaller det derfor en sugerørsmodell. En modell viser virkeligheten på en veldig enkel måte. Under finner du noen eksempler på modeller:
Lag en hypotese
Når du lager en hypotese skal du forsøke å beskrive med egne ord hva du tror kommer til å skje i dette forsøket.
Arena
Et klasserom eller et skolelaboratorium. I sommerhalvåret kan forsøket også gjennomføres ute, men det krever tilgang til et bord som står stødig i terrenget.
Utstyr
- Beger
- Vann
- Konditorfarge
- Fyrstikker av osp
Kommentarer og faglige tips
Konditorfarge kan gi varige merker på bordplater og liknende. Det kan derfor være lurt å legge litt papir på bordet før du starter forsøket.
Bruk så mye konditorfarge at du får tydelig farge på vannet. Da blir det lettere å se fargevannet trekke oppover vedrørene.
Gjennomføring
Fyll glasset med litt vann (1 cm) og bland inn litt konditorfarge. Sett fyrstikken forsiktig ned i vannglasset og sett det på et trykt sted i minst 30 minutter. I løpet av forsøket er det viktig å se nøye på det som skjer, og skrive ned det du som forsker har oppdaget. Dette kalles for en observasjon.