Bioenergi
Bio betyr "levende", og bioenergi er dermed utnyttelse av energi i det som lever på jorda.
Biomasse er alt levende på jorda. Bioenergi er utnyttelse av biomasse til energi. Det er i første rekke plantemateriale som anvendes, men alt som er organisk kan i utgangspunktet brukes. Eksempler på "råvarer" er trevirke, papp og papir, husdyrgjødsel, matrester, brukt frityrolje, fiskeslo og bildekk.
I motsetning til fossilt brensel, er bioenergi en fornybar energikilde. Så lenge det vokser opp mer enn det høstes, vil ikke bioenergi bidra til økt drivhuseffekt. Bioenergi er derfor et miljøvennlig alternativ til fossilt brensel. En annen fordel med bioenergi, er at det ofte innebærer å bruke en ressurs som ellers ikke ville blitt utnyttet, for eksempel rester etter hogst eller brukt trevirke.
Bioenergi fra skogen
Biomasse fra skog til energiformål dreier seg om to ting: enten hogst for å skaffe ved, eller utnyttelse av rester etter ordinær hogst. I moderne skogbruk anvendes hele treet. Den nederste delen av stammen går til sagbruket og blir til bygningsmateriale. Den øverste delen brukes til massevirke, og alt som er til overs brukes til energi, det vil si toppen av treet og greiner. Ved sagbrukene gjøres tømmeret om til planker, og dermed blir det mye rester også her. Før bruk blir disse restene fliset opp. Flisa kan brukes direkte, eller komprimeres til pellets.
Pellets kan brukes i private hjem, men er også vanlig i en del offentlige bygg og fjernvarmeanlegg. I fjernvarmeanleggene brukes biomasse fra skog til å varme opp vann. Dette blir så transportert via rør til husene i nærområdet. Biomasse kan også brukes til å lage elektrisitet. Et anlegg som produserer elektrisitet, og som deretter utnytter overskuddsvarmen i et fjernvarmeanlegg, vil være den mest effektive måten å utnytte bioenergien.
Biodrivstoff fra skogen
Skogen er også i ferd med å bli en konkurrent til fossilt brensel når det gjelder drivstoff.
Etanol og biodiesel har lenge vært på markedet som et miljøvennlig alternativ som drivstoff. Derimot har det fått en del kritikk siden råstoffet er matplanter som korn, sukkerrør og raps. Produksjon til drivstoff kan dermed gå på bekostning av produksjon av mat til mennesker og dyr.
Forskning på annengenerasjons biodrivstoff viser at skog kan være en bidragsyter. Omdanning av cellulose til bioetanol er en mer komplisert prosess, men for tiden studerer man hvordan rester fra skogbruket kan brukes til drivstoffproduksjon.