10 tips til en vellykket uteskole
Artikkelen er skrevet til deg som har liten erfaring med å undervise ute.
Naturen gir barna mange inntrykk og opplevelser, og utendørs må ofte du som lærer konkurrere med naturen om oppmerksomheten. Det kan være krevende, særlig med elever som har liten eller ingen erfaring med undervisning ute.
Nesten alle barn i Norge har deltatt på turer og lekt ute i skog og mark, men uteskole er så mye mer. Det handler om å observere, registrere og sortere inntrykk som over tid skal gi varig kunnskap om naturen og hvordan vi skal forholde oss til den. Uteskole kan være en egen arbeidsmetode, eller en del av et arbeid som skal gjennomføres innenfor tradisjonelle undervisningsformer. Forskning viser at undervisning ute må læres over tid for å gi et godt læringsutbytte. Vi har derfor samlet en del erfaringer og laget 10 tips som kan være nyttige hvis du står i startgropa med uteskole.
- Besøk området du skal undervise i på forhånd, slik at du som lærer er litt kjent. Det vil gi deg ideer til hvordan området kan brukes. Det gjør det også enklere å improvisere og endre planer raskt, hvis det skulle være nødvendig.
- Definer en samlingsplass hvor elevene kan møtes før, under og etter arbeidet.
- Velg korte og hyppige økter, fremfor en hel dag ute. Det gir bedre læringsutbytte, og elevene får øvelse i å jobbe med fagene utendørs.
- Hvis dere skal jobbe lenge ute, tenk over mulighetene for å kunne opprettholde gode sanitære forhold og god håndhygiene.
- Start med arbeidsoppgaver som er korte og krever lite utstyr; det øker sjansen for at elevene gjennomfører oppgavene etter intensjonen.
- Det er krevende å prate lenge utendørs. Det er derfor lurt å gi nødvendige beskjeder, lage grupper og gjennomgå arbeidsoppgaver inne, før dere går ut i marka.
- Del ut nødvendig utstyr før dere går ut for å jobbe. Det øker elevenes deltakelse i skolehverdagen, og er en god trening på å ta ansvar for eget utstyr.
- Elevene bør alltid ha med seg egen notatbok og noe å skrive med i tillegg til elektronisk utstyr. Det gir mulighet for tegne det de ser og opplever.
- Bruk gråblyant ute, det er det eneste skriveverktøyet som virker uansett vær og vind.
- Gi aktive elever nok arbeidsoppgaver, det gir dem mestringsfølelse og bidrar til et godt læringsmiljø for alle.