Bjørkesaft og bjørkesirup
Kompetansemål
-
- delta i høsting og bruk av naturressurser og drøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte
Fag: NATURFAG
Klassetrinn: 3.-4. trinn
Oppgavetype
- Utforskende/praktisk læring
Denne oppgaven har en tidsbegrensing og kan bare gjennomføres om våren i det bjørkeløvet springer ut. Til gjengjeld kan du lage to produkter som du har glede av hele året.
Innledning
Om våren stiger saften (sevjen) opp i trærne etter at de har vært i dvale gjennom vinteren. Væsketrykket i treet da så kraftig at du kan tappe bjørkesaft, ved å lage "et sår" i ei grein. Dette bør gjøres når bjørkeløvet har "museører". Saften er en blanding av vannet som bjørken trekker opp fra jorden, og sukkerstoffet som finnes i treet. Bjørkesaften smaker ekstra godt når den er avkjølt. I gamle dager ble den brukt som folkemedisin, til vin og som hårvann.
Bjørkesaft inneholder alle de næringsstoffer som treet trenger for å vokse, for eksempel fruktose, glukose, fruktsyrer, aminosyrer, C-vitamin, kalium, kalsium, fosfor, magnesium, mangan, sink, natrium og jern. Alle disse næringsstoffene er viktige for oss mennesker også.
Arena
Skogområde hvor det vokser bjørk
Utstyr
- Et bjørketre med grener som har en diameter på minst 1,5 cm
- Kniv eller greinsaks
- Flaske
- Kopp
- Hyssing
Kommentarer og faglige tips
Skal du lage bjørkesirup må du tappe saft fra flere trær. For å unngå at du stresser treet, bør det maksimalt tappes 1 liter fra et tre.
Det tar tid å koke inn bjørkesaft til sirup, sett derfor av god tid (3-4 timer)
Sterilisering vil si at glasset er varmebehandlet. Sette klassene i stekeovnen på 100 grader Celsius i minst 10 minutter.
Gjennomføring
Finn en grein hvor diameteren ved stammen er 1,5- 2 cm. Lag et kutt i den ytterste delen av greinen, og stikk enden ned i flasken. Bind deretter flasken på greinen med hyssing. Nå vil bjørkesaften piple ned i flasken. Smak på saften. Du vil oppleve at den smaker søtt. Tapp litt i flasken din og sett den til avkjøling i et kjøleskap eller i en bekk.
Hvis du ønsker å oppbevare saften over et lengre tidsrom, bør du gi den et oppkok og tappe den på en sterilisert glassflaske. Når du koker opp saften vil noe vann fordampe, saften vil derfor bli noe søtere på smak.
Når du skal lage bjørkesirup må du koke inn bjørkesaften til den har en tykk og seig konsistens. Hell deretter sirupen over på steriliserte glass og avkjør glassene.